logotype

      

                                       

 

                 flags
START | GALLERI | SMYCKEN | | ERIK GRÖNDAHL | KONTAKT | BESTÄLLNING

          NUUMMITE

 

berget

Nuummite är ett extremt sällsynt mineral och finns endast i Nuuk på södra Grönland, som den också fått sitt namn ifrån. Nuummite betyder ’från Nuuk’. Den förekommer i mindre skala på några platser till i världen men det är bara på Grönland som kvaliteten är tillräckligt bra för att göra smycken av. Nuummite bildades för 3 miljarder år sen och är en av världens äldsta nu existerande mineral.

 

På grund av sin ålder är Nuummite helt unik - det finns troligen inget annat jämförbart material från samma tid någonstans på denna planet. Området där den bryts är en järnåderregion som har funnits i över 4 miljarder år. Regionen ligger vid kanten av inlandsisen och är mycket otillgänglig så därför kan Nuummite bara brytas ca tre månader per år. På grund av detta och att den är så pass sällsynt kommer Nuummite aldrig att finnas tillgänglig i några stora kvantiteter.

 

Nuummite är en ädelsten som formerats av en blandning av två mineraler i Amfibolit-gruppen, Antofyllit och Gedrit och upptäckes av GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) 1982 men kanske kan man påstå att den bara återupptäcktes då eftersom mineralogen K.L. Giesecke samlat liknande exemplar redan 1810 vilket har beskrivits av Bøggild O.B.1953 i ”The Mineralogy of Greenland”.

ssl23686droppe storssl23688

Nuummite har äntligen dykt upp på smyckemarknaden. Den formas till oerhört vackra cabochons och många andra former som använts till smycken. I de större Nuummitebitarna är det möjligt att se de regnbågsliknande iriserande färgeffekterna så att den ena änden av en cabochon har en guldaktig färgskiftning medan den motsatta änden har en blåaktig. Nuummite finns i flera vackra färgnyanser som silver, guld, grönt och blått.

 

Som så mycket annat omgärdas Nuummite av legender. Det sägs att Nuummite är mycket kraftfull vid meditation och den används för att förstärka intuition och medialitet, samt för att förbättra minnet och den tillskrivs beskyddande kvaliteter.

www.e-grondahl.seE-post: info@e-grondahl.seTelefon: 0707 - 31 93 36